piątek, 13 grudnia 2013

Śledź z cebulą w oleju

Składniki: 

- 0,5 kg śledzia  
- olej (najlepiej lniany lub rzepakowy)  
- duża cebula 
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu
- trzy listki laurowe
- świeżo zmielony pieprz 
- opcjonalnie - szczypta majeranku


Śledzie z beczki wyfiletuj i mocz w zimnej wodzie całą noc. Te gotowe, wyfiletowane a la matjas, zanurz w zimnej wodzie na dwie godziny. Cebulę pokrój w cienkie piórka i posól. Pozostaw na 15 minut, odciśnij ręką i opłucz z soli. Cebula straci sztywność i intensywność smaku. Śledzie pokrój w kawałki  "na jeden kęs". Każdy oprósz świeżo zmielonym pieprzem i włóż do słoika przekładając cebulą, listkami laurowymi, zielem i ziarenkami pieprzu. Zalej wszystko olejem. Odstaw na dobę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz