poniedziałek, 7 października 2013

Barszcz czerwony - przepis Magdy Gessler


Składniki:
  • 5 kg buraków
  • 5 borowików (same kapelusze) lub 20 podgrzybków
  • 4 pory z liśćmi
  • obierki z 4 sztuk złotej renety
  • 5 ząbków czosnku lekko zgniecionych,  10 cebul
  • 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego, 2 goździki,  10 ziaren pieprzu Prymat ; kminek 
  • ocet dębowy

Wykonanie:
  1. Buraki obrać i pokroić, zalać zimną wodą. Dodać grzyby, liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić. Gotować na małym ogniu.
  2. Pory i cebule piec w piekarniku aż będą miały brązową skorupkę. Potem wrzucić do barszczu na sicie. 
  3. Gdy barszcz zacznie się gotować, zahartować go 3 łyżkami octu dębowego. Gotować dalej na małym ogniu, aż buraki zmiękną. Zdjąć garnek z ognia. Wyrzucić cebule i obierki. Dodać czosnek. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
  4. Rano przecedzić i podgrzać, ale nie gotować!


-----------------------------------------------------------------------------

Przepis na uszka w kolejnym wpisie!


#Kajtek

1 komentarz:

  1. Ojejka, przepis Magdy Gessler, musze spróbować :) !

    OdpowiedzUsuń