Składniki:
- 5 kg buraków
- 5 borowików (same kapelusze) lub 20 podgrzybków
- 4 pory z liśćmi
- obierki z 4 sztuk złotej renety
- 5 ząbków czosnku lekko zgniecionych, 10 cebul
- 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego, 2 goździki, 10 ziaren pieprzu Prymat ; kminek
- ocet dębowy
Wykonanie:
- Buraki obrać i pokroić, zalać zimną wodą. Dodać grzyby, liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 goździki, pieprz i szczyptę kminku. Nie solić. Gotować na małym ogniu.
- Pory i cebule piec w piekarniku aż będą miały brązową skorupkę. Potem wrzucić do barszczu na sicie.
- Gdy barszcz zacznie się gotować, zahartować go 3 łyżkami octu dębowego. Gotować dalej na małym ogniu, aż buraki zmiękną. Zdjąć garnek z ognia. Wyrzucić cebule i obierki. Dodać czosnek. Zostawić na noc w chłodnym miejscu.
- Rano przecedzić i podgrzać, ale nie gotować!
-----------------------------------------------------------------------------
Przepis na uszka w kolejnym wpisie!
#Kajtek
Ojejka, przepis Magdy Gessler, musze spróbować :) !
OdpowiedzUsuń